Posted on
energiatakarékosság
Energiatakarékosság

Jogos kérdés, hogy van értelme takarékoskodnunk egy olyan erőforrással, ami korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésünkre? Az energia pontosan ebbe a kategóriába tartozik. De akkor mégis, mi a probléma vele, hogy mindig vállságról beszélünk? A fő gond a kinyerésben keresendő. Hiába ér bennünket minden irányból ingyen és rengeteg mennyiségben, ha képtelenek vagyunk azt megfelelően kihasználni a különböző készülékeinkhez.

Az energiatakarékosság fogalomköre, jelen esetben a köztudatban úgy nyilvánul meg, hogy spórolnunk kell a fosszilis energiahordozókkal. Ez tény, hiszen egy olyan összetevőről van szó, ami fogy. Kicsit mélyebbre hatolva a témába, gyorsan belebotlunk olyan kérdésekbe, hogy miért nem hasznosítják nagyobb mértékben a megújuló forrásokat? Ott van a nap-, szél-, geotermikus-, vízenergia, amik sohasem fogynak el, legalábbis, ami az emberi léptéket illeti. Ezzel szemben a kőolaj és földgáz jövője csak évtizedekben mérhető.

Az energiatakarékosság sok formája létezik, nekünk az optimálist kell választanunk. A gazdasági érdekek határoznak meg mindent. A pénzről szól az egész történek. Amíg rettegésben tartható az emberiség azzal, hogy elfogynak a tartalékok, addig tetszés szerint változtathatók az árak és mindenki egységesen fizet. Ha ugyanakkor előkerülnének olyan technológiák, amiknek a hatására az energiatakarékosság feleslegessé válna, akkor sok cég csődbe menne hirtelen. Természetesen vannak ennek előnyei is, hiszen a fejlődést biztosítja adott szinten.

Remek példa az energiatakarékosság színterén, a LED izzók megjelenése. A régi típusú villanykörtékkel szemben, ezeknek a fajtáknak csak az áramennyiség töredékére van szükségük, miközben ugyanolyan fényerőt bocsájtanak ki. Sok másik elektronikai eszköz is nagyot lépett előre az energiatakarékosság jegyében. A mód tehát adott, hogy spóroljunk és ilyen formában tegyünk azért, hogy a környezetünk egészségesebb legyen. Ismerjük meg a legújabb lehetőségeket, fejlesztéseket és a jelenlegi energiafaló eszközeinket igyekezzünk lecserélni, átalakítani a jó cél és a rezsicsökkentés érdekében.