Posted on

Amikor nincs elég hely a megszokott formájú szélgenerátor telepítéséhez, a vertikális szélgenerátor tökéletes választás lehet, hiszen sokkal kevesebb helyre van szüksége a működéshez. Segítségével sokkal többen juthatnak teljesen tiszta és megújuló energiához.

Sokáig csak a hagyományos szélgenerátorokkal lehetett találkozni, de a lengyel Waldemar Piskorz és fiai keze alatt, Kodenban, 3 év alatt komoly fejlesztésen ment keresztül a technológia. Kialakították ugyanis a függőleges tengelyű turbinát, ami már az első tesztek során is kiemelkedő hatásfokkal működött.

A számok azt mutatták, hogy a hagyományos szélgenerátorok 25%-os teljesítményéhez képest, a vertikális szélgenerátor 40%-os hatásfokkal működik, ráadásul egyáltalán nem bocsát ki infrahangokat. A vízszintes tengelyű szélgenerátor ezzel szemben igen, ezért is olyan kellemetlen a közelében lenni, még akkor is, ha emberi füllel az infrahang nem hallható, de ha túl erős, hányingert, pánikrohamot is okozhat.

Így működik a vertikális szélgenerátor

 

A vertikális szélgenerátor függőleges tengely turbinája különféle méretben készíthető el és a hatékonyságát az is növeli, hogy a turbina lapátrésze az egyetlen mozgó eleme a szerkezetnek. A felépítmény többi része stabilan áll. Ennek köszönhetően, az szélgenerátor élettartama akár 70 év is lehet!

A külső részén fix állású szélterelők kerülnek elhelyezésre, amelyek a szelet a szerkezet közepe felé irányítják, így növelik az erejét, felgyorsítva a levegő mozgását. Miután a szél megmozgatta a turbinalapátokat, távozik a szerkezet másik felén. A szélgenerátor szabályozó rendszere és a generátor a turbina alá, a talapzatba kerül beszerelésre.

Háztetőre is bátran telepíthető

A vertikális szélgenerátor egyik nagy előnye, hogy a kialakításának köszönhetően, kevesebb helyet foglal és külalakja is kellemesen beilleszkedik, akár a városi környezetbe is. Míg a hagyományos – vízszintes tengelyű – szélgenerátort a földhöz rögzítve építik fel, addig a vertikális szélgenerátort a lapos háztetőn vagy gyártetőn is elhelyezhetjük. Ahhoz, hogy az elvártaknak megfelelően működjön, csupán az kell, hogy a szél kellőképpen gyakran fújjon.

szélgenerátor

Ráadásul a szél iránya nem számít mérvadónak ennél a technológiánál. Magát a turbinát bármilyen irányú szél meg tudja mozgatni és a speciális kialakításának hála, sohasem tud kifordulni a szélirányból. Ráadásul sokkal kisebb szélerősség mellett is hatékonyan termeli az elektromos áramot. Ez azt jelenti, hogy már 0,6-0,8 m/sec szélerősségnél is – ami igazán minimálisnak számít – képes a működésre, áram előállítására.

A vertikális szélgenerátor előnyei

Ha az épület, amelyiknek a tetejére telepítésre kerül a szélgenerátor, 12 méternél magasabb, máris megtakarítunk annyi pénzt, amennyibe a hagyományos szélerőmű tartóeleme kerülne. A telepítése meglehetősen egyszerű, a karbantartása sem kíván komolyabb felszerelést.

Ráadásul a kis méretű szélgenerátor esetében, szemben a hagyományos szélerőművekkel, otthoni telepítésekor nincs szükség külön engedélyre és 150 méteres biztonsági távolságra az épületektől, meg más tereptárgyaktól. Sőt, amennyiben háztetőre telepítik, annak ferde dőlésszöge is felgyorsítja a szélsebességet, aminek hatására akár 30%-kal is megnőhet a szélgenerátor hatásfoka.

Mennyi a vertikális szélgenerátor ára?

A vízszintes tengelyű szélgenerátorok kiépítési és beüzemelési költségeihez képest, 50%-kal olcsóbb a vertikális modell telepítése. Az ára 1000-2000 dollár/kW, tehát 300.000-600.000 Forint/kW. Azért lehet ilyen kedvező áron kiépíteni a szélgenerátort, mert nincs szükség erős betonalapra, hogy a helyén maradjon.

Szemben a hagyományos szélerőművel, ennek a súlypontja sokkal alacsonyabban helyezkedik el, így nem fenyegeti a felborulás, eldőlés veszélye, még erős szél esetén sem. Az üzemeltetési költségeket akár 70%-kal is csökkentheti, hiszen a szélterelő elemek fix állásúak, nem kell – és nem is lehet – változtatni a szögön. Ezen szélgenerátorok kialakítása révén, mindig szélirányban fog állni, nem kell mozgatni és a karbantartása is roppant egyszerűen megoldható.

Ráadásul a szerkezet sokkal hosszabb élettartamú a hagyományos változatokhoz képest. A villamos hálózatra kapcsolása lényegesen olcsóbb, megközelítőleg 50%-kal kedvezőbb, mint a vízszintes tengelyű típusok esetében. Ez utóbbiak, a Magyarországon általánosan uralkodó széljárás és szélerősség mellett nem is lennének túl hatékonyak, ellentétben a vertikális szélgenerátorokkal. Ahogy már említettük korábban, a vertikális típusok minimális szélerősség mellett is megfelelően működnek.

A családi házak tulajdonosai szintén jól járhatnak a vertikális szélgenerátorokkal

Manapság egyre több magánszemély gondolja úgy, hogy leválna a hagyományos, fosszilis alapú energiatermelési csatornákról és átállna a tiszta, megújuló energiaforrások használatára. Ilyen a szélenergia is, ami kifogyhatatlan, szemben például a hőforrásokat felhasználó geotermikus energiatermeléssel.

szélgenerátorok

Függően attól, hogy mennyi egy családi ház energiaigénye – hűtés, fűtés, világítás, stb.- érdemes felmérni, hogy milyen hatásfokú vertikális szélgenerátort lenne praktikus telepíteni. Az 1000W-os szélgenerátor – ha a tetőre szerelik – képes annyi elektromos áramot termelni, hogy érdemes legyen a hálózatra kötni. A 4000W modellek már alkalmasak arra, hogy ellássanak egy-egy sok energiát felhasználó komplett háztartást vagy egy kisebb gyártóüzemet.

Mivel a vertikálisnak a működése csak minimális hanggal jár, nem zavarja a családi életet és a külseje sem rombolja a látképet. A telepítése során nemcsak a ház energiaszükséglete elégíthető ki, de a család ökológiai lábnyoma is jóval kisebb lesz ezen a módon.

Pénzt is kereshetünk a szélenergiával!

Mivel a szélgenerátor rácsatlakoztatható a közüzemi elektromos hálózatra, az általa termelt, de fel nem használt elektromos áramot vissza lehet tölteni a szolgáltatónak. Ilyenkor a villanyóra egyáltalán nem halad előre, sőt, visszafelé forog. Természetesen a szolgáltató a piaci ár alatti összeget fizeti az áramért.