Posted on

Egy környezettudatos rendszer kiépítésében nagy segítségünkre lesznek a házi szélerőmű tapasztalatok, hiszen erről a témáról aránylag kevés tudásanyag érhető el. Különösképp igaz ez a megállapítás, ha például egy másik megújuló formával, a napelemmel vetjük össze ezt a fajta megoldást.

Mennyire új ez a technológia?

Elsőre talán nem is gondolnánk, ám ez a technológia korántsem számít újdonságnak, hiszen a régi időkben is gyakorta alkalmazták, ám akkoriban még nem az energiatermelés volt a cél.

A szélkerekek főképp a víz kiemelésében és a gabonaőrlésben játszottak fontos szerepet, elég, ha csak a malmokra gondolunk. A házi szélerőmű tapasztalatok alapján azonban ma már kiváló alternatívát jelentenek ezek a konstrukciók, amikor otthonunk, vagy épp hétvégi házunk energiaellátását szeretnénk biztosítani, illetve kipótolni.

Szélturbina vagy napelem?

 

Egy házi szélturbina alacsonyabb bekerülési költséggel megépíthető Kétségtelen tény, miszerint a folyamatosan növekvő rezsiárak tükrében a megújuló energiaforrások jelentik a jövőt. Ugyanakkor a napenergia hasznosításához jelentős beruházásra van szükség, ez pedig sokaknál komoly visszatartó erőt jelenthet.

Létezik azonban egy kiváló alternatíva, mégpedig a házi szélturbina. Ezek a napelemes rendszerek töredékéért kiépíthetők, karbantartásigényük alacsony, élettartamuk pedig 20-30 év. Ennek tükrében nem meglepő, miszerint a házi szélerőmű tapasztalatok azt mutatják, ez az egyik legköltséghatékonyabb környezettudatos megoldás, ami ma a magánszemélyeknek is elérhető.

Fontos azt is szem előtt tartanunk, miszerint a vertikális tengelyű modellek remekül alkalmazhatók városi környezetben is, tudniillik ezek akár tetőre is szerelhetők. A  telepítésük kisebb kihívást jelent, az alacsonyabb súly pedig nem okoz számottevő plusz terhelést az ingatlan struktúrájának.

Mi szükséges egy lakossági szélerőmű kiépítéséhez?

Mielőtt belevágnánk a megvalósításba, tanácsos nagyon alaposan informálódnunk, hiszen így elkerülhetjük a különféle buktatókból származó kellemetlenségeket. Ebben a folyamatban nagy segítséget jelentenek a házi szélerőmű tapasztalatok, ezért ajánlott ezeket a leírásokat figyelmesen elolvasni. Ezután következhet a legnehezebb kérdés eldöntése, nevezetesen hogy mi magunk szeretnénk-e összeállítani a rendszert, vagy a lakossági szélerőmű kivitelezését inkább szakemberre bízzuk.

Kétségtelen, miszerint ez a feladat akár házilag is elvégezhető, ám ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor tanácsos inkább profik segítségét kérni. A házi szélerőmű kivitelezők között rengeteg olyan specialista elérhetőségeit megtalálhatjuk, akik kellő rutinnal rendelkeznek.

Így történjen a mini szélerőmű telepítése

Amennyiben úgy határozunk, hogy mi magunk oldjuk meg a kérdést, akkor egy nagyon alapos tervezéssel kell kezdenünk a folyamatot. Egész másképp kell kalkulálni, ha a rendszer tetőre kerül, illetve ha földbe, önálló tartócsőre.

A házi szélerőmű tapasztalatok azt mutatják, sokan megfeledkeznek arról is, hogy hazánkban ezek a konstrukciók engedélykötelesek. Mi semmiképp se kövessük el ezt a hibát, és még azelőtt érdeklődjük meg a helyi szabályozás részleteit, mielőtt megrendelnénk a különféle alkotóelemeket. Ezek beszerzése ugyanis egy egyszeri, ám nagyobb kiadást jelent, főképp, ha generátorból, akkumulátorból és inverterből is egy komolyabb márka mellett tesszük le a voksunkat. Ezzel együtt – noha ez valóban nem egy túlbonyolított rendszer – mindenképpen teljeskörű kalkulációra van szükség, mielőtt belevágnánk a kiépítésbe.

A leginkább kardinális kérdést kétségkívül az jelenti, vajon gazdaságos-e a beruházás. Tudniillik megeshet, hogy bár érzetre nagy a szélmozgás a területen, valójában az nem elegendő a hatékony üzemeltetéshez. Ezt kizárólag szélmérés segítségével lehet meghatározni, így erre feltétlenül sort kell keríteni.