Posted on

Érdemes minden rendelkezésre álló lehetőséget megragadni, hogy otthonunkat megfelelő módon szereljük fel bizonyos gépészeti elemekkel. Vannak olyan személyes igények, amik kielégítését eltérő feltételekkel végezhetjük el. A hagyományosnak mondható, központi, hálózati fűtés vagy meleg víz előállítás többféle formában zajlódhat. Érdemes alaposabban megismerkednünk, hogyan történik a napkollektor működése, mert ennek függvényében kiaknázhatjuk annak a képességeit.

Ez a berendezés gyakran kerül összetévesztésre a napelemmel, ugyanis mindkettő ugyanazt az energiát használja fel, csak annyi különbséggel, hogy amíg ez utóbbi elektromos áramot hoz létre, a kollektor vizet melegít. A benne található potenciál ettől eltekintve még így is jelentős, hiszen alaposan lecsökkentheti a rezsi költségeket, a fűtési rásegítés révén. Bár a napkollektor működése főként a tavaszi és őszi időszakokban lehet mérvadó, ettől még megéri belefektetni.

Meleg vízre az év minden napján szükség van, ezért a napkollektor működése a hasznunkra válik minden körülmények között. Általában a nyári szezonban a leghatékonyabb a működése, de még a hideg téli napokon is képes jelentős hőt előállítani a napsugárzás intenzitásától függően. A felépítéséből adódóan a beeső fénysugarakat elnyeli és hasznosítja. Természetesen a havas vidékeken érdemes rendszeresen megtakarítani, mert több centiméter borítás alatt a napkollektor működése nem kielégítő.

Megfelelő rendszer kiépítésével egy több emeletes ingatlan is kiszolgálható. Miért éri meg ezt a megoldást választani. Azért mert megtérülő és megállás nélkül teszi a dolgát. Nem igényel sok karbantartást, valamint gyakran külön támogatás is igényelhető rá. A napkollektor működése egyszerű, de hatásos, amit tapasztalni fogunk. Voltaképpen ugyanezt modellezzük le, ha egy kertes otthon udvarán egy feketére festett fém vagy műanyag hordót magasra helyezve kialakítunk egy kerti tust, ahol délutánonként nagyon kellemes meleg vízzel tudunk lemosdani, ami a Nap hevített fel. A napkollektor működése tehát kiszámítható és gazdaságos.