Posted on
ökoturizmus
Ökoturizmus

Amikor kellemes odakint az idő, akkor nagyon sokan gondolnak arra, hogy jó lenne egyet kirándulni. Egy kellemes séta az erdőben, hegyekben, valamelyik közeli mezőn vagy parkban nagyon hasznos lehet, mert segít elmerülni a gondolatinkban és egy kicsit feltöltődni, kikapcsolódni. Amennyiben maximálisan törekedünk arra, hogy semmi kárt ne tegyünk a meglátogatott élővilágban, akkor már élhetünk az ökoturizmus forgalmával egy ilyen kiruccanás során. Természetesen ezt sokkal bonyolultabb keretek közé is helyezhetjük.

Sok meghatározás született arra vonatkozóan, hogy mégis mit jelent az ökoturizmus, de mindegyik esettben bizonyos kulcsfontosságú dolgok megfigyelhetők. Mindig egy természetes vagy természet közeli vidékről van szó, aminek a meglátogatása olyan módon történik, hogy már a közlekedés során is a minimum elv lép életbe és a látogatók törekednek a minél kevesebb környezetszennyező anyagok kibocsátásra. Erre lehet remek példa a tömegközlekedés vagy a telekocsi opció. A helyszínen gyakran kijelölt ösvény mentén lehet csak haladni és vigyázni kell a természeti értékekre.

Az ökoturizmus továbbá arra is hangsúlyt fektet, hogy a helyi gazdasági életet igyekszik fellendíteni, az ott található kézműves, helyben előállított termékek megvásárlásával. Az ilyen látogatások alkalmával különösen a fiatalok figyelmét fel lehet hívni arra, hogy mennyire fontos az érintetlen környezet állapota, ahol teljes mértékben a természet az úr. Arra is ki lehet térni, hogy összhangban élve a bennünket körülvevő elemekkel, sokkal többet nyerünk, mintha azokat mindenáron le akarnánk igázni és a helyükre egy mesterséges környezetet telepítenénk.

Meg kell értetni az emberekkel, hogy az élővilág nem egy ellenség, ami rettegésre ad okot, hiszen annak mi magunk is a részesei vagyunk és teljesen kiélvezhetjük a belőle származó előnyöket. Az ökoturizmus remek lehetőségeket kínál ezen a téren, ha nem csak addig jutunk, hogy a kirándulás ideje alatt átadjuk magunkat az élményeknek, hanem egy komoly gondolatsort indítanak el bennünk a látottak és minket is egy új, környezettudatosabb élet felé vezetnek.