Posted on

Az öko tisztítószerek már nemcsak a vegánok körében népszerűek. Sokakhoz eljut a gondolat manapság, hogy valamit muszáj lenne tenni a környezetvédelem érdekében. Bolygónk folyamatosan segélykiáltásokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenység károsabb, mint valaha. Ebbe beletartozik az is, hogy a mindennapokban milyen készítmények mellett tesszük le a voksot.

Ahogyan a testápolás terén is kerüljük a mesterséges adalékanyagokat és a kemikáliákat, úgy a takarítás, otthonunk tisztán tartása kapcsán sem mindegy, milyen termékek szolgálják kényelmünket. Az öko tisztítószerek széles választékban elérhetőek, de akár magunk is készíthetünk ilyeneket, szinte bárhol elérhető alapanyagokból.

Öko tisztítószerek házilag: cél egy fenntarthatóbb jövő!

A fenntartható fejlődés minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kap napjainkban. Igaz ez az üzletek polcain helyet kapott készítményekre, termékekre is. A műanyag csomagolás mellőzése, az újrahasznosítás, vagy például a csomagolásmentes vásárlás mellett, az öko tisztítószerek is mindenképpen figyelmet érdemelnek. Milyen alapanyagokat érdemes előnyben részesíteni a takarítás során? Hogyan szabadulhatunk meg a makacs szennyeződésektől természetes megoldásokkal?

 

A kérdésekkel gyakran szembesülnek azok, akik szeretnének a természetes irányvonal felé mozdulni. A legjobb módszer erre a kipróbálás. Még csak horror összegeket sem kell elkölteni ehhez, hiszen olyan alapanyagok vethetőek be eredményesen, mint az ecet, a szódabikarbóna, vagy a már sok háztartásban jelen levő mosószóda. Mire jók ezek? Hogyan társítsuk azokat a tökéletes végeredmény érdekében?

Hogyan használhatóak az öko tisztítószerek?

Vannak olyan alapanyagok, amelyek segítségével az öko tisztítószerek házilag egyszerűen összeállíthatóak. A bevásárlás során érdemes a kosárba tenni 20%-os ecetet, sót, mosószódát, háztartási mennyiségben kapható szódabikarbónát, de például a gyógyszertári alkohol és a mosószóda sem hiányozhatnak otthonról.

Ezek elérhető áron beszerezhető alapanyagok és a megfelelő társítással hatékony készítményeket varázsolhatunk a takarításhoz. Ha az illatokról sem szeretnénk lemondani, akkor az illóolajok kitűnő szolgálatot tesznek. Ezek közül a kedvencünket kiválasztva, akár felmosáshoz, akár a toalett tisztításához hozzáadhatjuk az alapanyagot.

öko tisztítószer

Az ecet és a szódabikarbóna kétségkívül a legnépszerűbb öko tisztítószerek, amelyek együtt is hatékonyan működnek. Nemcsak duguláselhárítás kapcsán érdemes mellettük letenni a voksot, hanem a vízkő eltávolításában is bizonyítottak már. Az ecet öblítéshez használható és kevésbé okoz olyan bőrproblémákat, amelyekkel az illatosított öblítők gyakran együtt járnak.

A konyhai szennyeződések ecettel, szódabikarbónával vagy mosószódával kiválóan eltávolíthatóak. A szódabikarbónás vagy a citromsavas víz a hűtő tisztításához ideális, súroláshoz szódabikarbónát használjunk, kézi mosogatáshoz pedig a mosószóda javasolt. Érdemes gumikesztyűt használni, hiszen ez utóbbi igencsak kiszáríthatja a kezet. Ennek ellenére elmondható, hogy az öko tisztítószerek rendkívül keresettek, már csak elérhető árkategóriájuk apropóján is.

Kiknek javasolt az öko tisztítószer?

Általánosságban mindenkinek. A legtöbb háztartásban egész szekrényeket elfoglalnak azok a készítmények, amelyek a padlóra, a mosogatáshoz, mosáshoz, bútorokhoz, vagy éppen a toalett fertőtlenítéséhez alkalmasak. Még csak nagyobb bevásárlást sem kell tartani ahhoz, hogy gyorsan összegyűljön jó pár műanyag flakon. Ezek tárolása sem egyszerű, hogy a környezetre kifejtett hatásról már ne is szóljunk.

A cél egyértelműen egy fenntartható jövő, ami nemcsak a saját életünket illetően lényeges, hanem gyermekeinkre és unokáinkra gondolva sem elhanyagolható. A környezetvédelem olyan hétköznapi szinten indul, aminek terén mindenki tehet a saját választásaival.

A lényeg talán abban rejlik, hogy felfedezzük, olcsóbban, egyszerűbben is megoldható az otthonunk tisztán tartása és ezért még kompromisszumokat sem kell kötni. Az öko tisztítószerek jó irányt mutatnak az ökológiai lábnyomunk csökkentésében.