Posted on

A házi szélerőmű építése nem számít újdonságnak, csak korábban nem energiatermelésre, hanem például gabonaőrlésre használták az emberek ezt a találmányt. Manapság azonban a kertünkben is elhelyezhetünk egyet és áramot is termelhetünk, ha megfelelő a széljárás és elég nagy a birtokunk.

A korai időkben emberi, majd állati erővel forgatott őrlőköveket használtak a liszt előállításához. Később, a középkorban megépítették az első szélmalmokat, amelyek vászonnal készített lapátjai a szél erejét befogva mozgatták az őrléshez szükséges berendezéseket. Ezeket a kezdetleges házi szélerőműveket fizikai erővel kellett az aktuális szélirányba állítani. Idővel több tízezer ilyen szélmalmot telepítettek Európa minden részén.

Amerikában egy időben a szélkereket vízkiemelésre is használták. Ahogy az elektromos áram elterjedt, úgy szorultak háttérbe ezek a szerkezetek. A XIX. században új értelmet nyert a szélkerék, az amerikai farmokon elkezdtek házi szélerőműveket építeni, ezáltal megtermelhették egy 4 fős családnak szükséges elektromos áramot. Ahogy a villanyvezeték hálózatot kiépítették, sok helyen elbontották ezeket a házi szélerőműveket, de vannak helyek, ahol a mai napig működtetik.

 

Magyarországon is sokan szeretnének elektromos áramot termelni, de a napelemek borsos ára visszatartó erőként hat. A házi szélerőmű építése viszont kisebb költségvetésből kijön és akár egy ember is összeszerelheti a berendezést, így – ha minden körülmény adott – megvalósítható az energiatermelés, de természetesen nem kell mindent egyedül csinálni.

Szélerőmű házilag? Ezek az alkotórészek kellenek hozzá!

Ahhoz, hogy működőképes házi szélerőművet építsünk, szükségünk lesz egy generátorra, akkumulátorra, töltésvezérlőre, szélkerék lapátokra, faroklemezre, szinuszos inverterre és a megfelelő hosszúságú tartócsőre. Az alkotórészek közül, a házi szélerőmű 3 lapátját és faroklemezét műanyag és fémhulladékból is elkészíthetjük némi kézügyességgel. Akkumulátornak egy szokványos modell is megfelel.

Ami komolyabb munkálatot igényel, az a tartócső bebetonozása, mivel másképp nem lehet megfelelő mértékben stabilizálni a házi szélerőművet, ami enélkül egyszerűen felborulhat, eldőlhet. A generátort, töltésvezérlőt és szinuszos invertert meg kell vásárolni, ha nincs a háznál. Generátornak az egyenáramú motor tökéletes.

szélerőmű házilag

A szélkerék 30 cm hosszú lapátjait egy tárcsára kell rögzíteni. A faroklemezt az ellentétes oldalra erősítjük fel, ennek segítségével a szélerőmű mindig az aktuális szélirányba tud fordulni, nem kell majd hozzá emberi erő, hogy beállítsuk. A segítségével megtermelt áramot el kell raktározni, erre nyújt megoldást a töltésvezérlő, az akkumulátor és a szinuszos inverter.

Így tudhatjuk, meg, hogy van-e értelme a szélerőműnek házilag

Ahhoz, hogy a házi szélerőmű építése indokolt legyen, megfelelő szélerősségre van szükség. Függetlenül attól, hogy a saját érzékszerveinkkel miként érezzük, lehet mégsem fúj annyit a szél, hogy érdemes legyen belevágni a kivitelezésébe. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, szélmérést szükséges végezni és az így kapott adatok alapján lehet eldönteni, van-e létjogosultsága.

A házi szélerőmű építésének előnyei és hátrányai

Mint mindennek, a szélerőmű házilag való felállításának is vannak jó és rossz oldalai. A legnagyobb előnye vitathatatlanul az, hogy áramot termelhetünk vele, ami elegendő lehet sok eszköz üzemeltetésére. Az is pozitívumként számolható el, hogy a házi szélerőmű környezetében lehet kertészkedni, földet művelni, állatot legeltetni. Azonban hátránya is van, mégpedig az, hogy a szél irányától és erősségétől függ a működése, így a megtermelt áram mennyisége is.

További hátránya, hogy legalább 150 m távolságra kell lennie mindenféle épülettől, tereptárgytól. Miért: Mert, ha valami történne, például eldőlne vagy a szélkerék lapátjai leesnének, akkor ne okozzon balesetet, vagy jelentős mértékű kárt. Arról se feledkezzünk meg, hogy Magyarországon a házi szélerőmű építése engedélyköteles, így érdemes még azelőtt utánajárni ennek, mielőtt belevágnánk a megvalósításba!