Posted on
alternatív fűtési rendszerek
Alternatív fűtési rendszerek

Magyarország a mérsékelt égöv egyik kis gyöngyszeme, aminek megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. Csodálatos dolog megtapasztalni az évszakok múlását, de ami az otthonunk kényelmi faktorainak megteremtését illeti, amellett sem mehetünk el figyelem nélkül. Az év több mint a felében kell a melegítés, hogy jól érezzük magunkat. Ennek a biztosítására szolgálnak az alternatív fűtési rendszerek, amikkel módunkban áll optimálisan gazdálkodni és jelentős megtakarítást elérni.

Hagyományosnak mondható a fa tüzelés és minden más fosszilis energiahordozó égetése, függetlenül attól, hogy központi rendszerről történik meg a hőszolgáltatás vagy szigetszerűen végezzük azt. Az alternatív fűtési rendszerek ezzel szemben teljesen megújuló módon szolgáltatnak kellő meleget a lakásban. Ez megoldható napkollektorokkal, geotermikus energia felhasználásával, aminek az egyik válfaja a talajban elhelyezett szivattyúrendszer.

Voltaképpen az alternatív fűtési rendszerek közé tartozhatnak azon megoldások is, amik először elektromos áramot szolgáltatnak, majd azt felhasználva infrapaneleket, vagy más fűtőtesteket működtethetünk. Ami fokozza az alternatív fűtési rendszerek hatékonyságát, az a megfelelő szigeteléstechnika. Természetesen ezzel megint vigyáznunk kell, mert a túlzott burkolati elemek, olyan légmentes környezetet alakítanak ki, ami meggátolja a szellőzést.

Ekkor szokott komoly problémaként felmerülni a penészedés. A megelőzést ilyenkor, csak újabb gépészeti módszerekkel lehet kiküszöbölni, ami szintén energia befektetéssel jár. A hővisszanyerős szellőztetés, egyre felkapottabb, aminek tényleg remek hatásfoka van. Ha most szeretnénk egy komolyabb felújításba belevágni vagy alapjaitól felépíteni egy ingatlant, amiben már integrálva vannak az alternatív fűtési rendszerek, akkor csupán annyi a dolgunk, hogy elmélyedünk a felmerülő lehetőségekben, majd pedig kiválasztjuk azokat, amelyek a leginkább ideálisak a mi esetünkben. Tájékozódjunk és tegyük meg a szükséges lépéseket az eredményesség elérése érdekében.