Posted on

Az öko mosószer a szokásos tisztító készítményektől eltérően, nem károsítja az emberi szervezetet és a környezetet. Ezeket a biztonságos termékeket általában a bőrproblémákkal és az allergiával küzdők részesítik előnyben, illetve azok, akik törődnek a természettel.

A biztonság különösen fontos a gyerekruhák mosásakor

Korábban a fogyasztók nem igazán gondoltak a háztartási szerek és különösen a mosóporok környezetbarát jellegére. Mivel a termék eladó, ezért úgy vélték azt jelenti, hogy használható is. Ez a logika viszont már régóta nem releváns.

Manapság sok vásárló éberen figyel az öko mosószerek (porok, balzsamok, öblítők) kiválasztására. Azonban, ha megkérdeznénk tőlük, hogy miben különböznek ezek a szokásos készítményektől, csak kevesen tudnák a helyes választ. Ezért mi most ezt megtesszük helyettük.

 

Korábban minden tisztítószer tartalmazott foszfátokat. Manapság viszont Európában tilos a foszfátok és más vízlágyító vegyületek magas arányának használata az ilyen portékákban. Ennek ellenére, a piac tele van szintetikus mosószerek tucatjával, amelyek mégis tartalmazzák ezt a káros anyagot.

Újabban az ilyen termékek környezetbarát alternatívájává váltak az öko mosószerek. A mosásra kijelölt és ECO címkével ellátott termékek biztonságosak az egészségre és a környezetre nézve is. A készítmények jellemzője a hipoallergén jelleg, nincsenek bennük olyan komponensek, amelyek allergiás reakciókat okozhatnának.

öko mosószerek

A biológiai lebonthatóság szintén fontos tulajdonságuk. Természetesen nem feledkezhetünk meg a foszfátok hiányáról sem, amelyek köztudottan néhány komoly betegség kiváltó okai között szerepelnek, valamint károsítják a vízvezetékeket, algák növekedését előidézve azokban.

Hogyan válasszunk öko mosószert?

A környezetbarát termék kiválasztásakor figyelni kell az összetételre. Jó, ha a csomagoláson szerepel a „gyerekeknek” felirat, de ez nem elég. Sokszor még a gyermekeknek készült tisztítószerek is tartalmazhatnak foszfátokat. Mi kap akkor helyet az öko mosószerekben? A kérdés jogos. A poralapú változatokban van szappan, enzimek, só, szóda és növényi alapanyagok. Sokan a folyékony változatra esküsznek, mondván, hogy az jobb, mint a por, mivel a gélszerű anyag jól oldódik és jobban kiöblíthető a ruhákból.

Minél kevesebb vegyi anyag van a készítményben, annál biztonságosabb

Az öko mosószerek nem olcsók és a leggyakrabban babaruhák mosására használják. A hipoallergén gélek gyengéden tisztítják a babaruhákat és a finom textíliákat, gyorsan eltávolítják a foltokat, fehérítik a különböző típusú szöveteket. Egyaránt alkalmasak a gépi és a kézi mosásra, valamint +30 és + 90°C közötti hőmérsékleten is hatékonyak.

A környezetbarát koncentrátumok alkalmazhatóak a fehér és színes ruhákhoz, illetve fehérítő funkcióval és univerzális kivitelben is elérhetőek. Az előbb említett csoportba tartozó öko mosószerek hatékonyan távolítják el a fű, a vér, a kávé és a vörösbor foltokat. Ezek a termékek helyreállítják a fehérséget és megőrzik a ruhanemű színét, illetve semlegesítik a kellemetlen szagokat.

Milyen előnyökkel jár az öko mosószerek használata?

A környezetre való odafigyelés ma már nemcsak trend, hanem szükségszerűség. Ha valaki bio élelmiszert és ruházatot választ, akkor a mosószernek is azonosnak kell lennie. A tömegpiaci analógokkal összehasonlítva, a környezetbarát termékek biztonságosabbak és hatékonyabbak. Szinte az összes kiszerelés koncentrált összetételű, ami biztosítja a gazdaságos fogyasztást. Így a háziasszonyoknak nem kell minden hónapban újabb adagot vásárolniuk.

öko mosás

A biztonságos összetétel nélkülözi a káros fényvisszaverő részecskéket, a klórt, a színezékeket és azon egyéb komponenseket, amelyek csak a tisztaság illúzióját keltik, ráadásul károsak a bőrre.

Így használhatjuk helyesen a bio tisztítószert!

Az öko mosószer gyakran van kritizálva az elégtelen hatás miatt. De a valóságban ez egyáltalán nem így van. Az ilyen termékek hatása még erősebb, viszont fontos, hogy helyesen használják ezeket. Vegyük át tehát lépésről-lépésre az alkalmazásuk rendjét!

Mindig kövessük a készítmény csomagolásán és a ruhák címkéjén található utasításokat! A gyártók itt minden fontos információt feltüntetnek és a felhasználóknak semmire nem kell maguktól rájönni.

  • Mossuk a fehér ruhákat külön a színesektől és a finom darabokat külön a durva holmiktól.
  • Tartsuk be az egy mosáshoz ajánlott öko mosószer mennyiséget és soha ne adjunk hozzá többet vagy kevesebbet.
  • Tartsuk be a gyártó által megadott mosási hőmérsékletet.
  • Vigyázzunk a ruhákra és a fehérneműkre, mossuk azokat rendszeresen és tároljuk megfelelően.

Por kontra gél, azaz melyik a jövedelmezőbb?

A mosáshoz használt por és gél esetében gyakran viták merülnek fel. A porok olcsóbbak, mint a gélek, de nem is annyira gazdaságosak. Ugyanakkor a géleket gyakran kritizálják azért, mert nem mindig birkóznak meg a makacs foltokkal. Viszont a mosás minőségét tekintve, mindkét termék körülbelül ugyanúgy működik.

Ha Önnek is vannak kétségei arról, hogy a por vagy a gél alapú öko mosószer a hatékonyabb, azt ajánljuk, hogy próbálja ki mindkettőt! Így néhány mosás után eldöntheti, melyiknek szavaz bizalmat a továbbiakban!