Posted on
Zöld energia
Zöld energia

A mai világban az energia az egyik legbecsesebb kincs. Szinte minden létező dolog a zseblámpától a kocsinkon át magáig az emberi szervezetig energiafelhasználással marad fenn vagy működik. Az emberi szervezet például a táplálékból nyert szénhidrátok és kalóriák segítségével marad életben, a kocsinkat a benzin elégetéséből nyert energia, az elemlámpát pedig az elemben tárolt kémiai energia működteti.

Mint láthatjuk, minden működő dolognak energiára van szüksége, hogy tovább működhessen. Általában energiaforrások közül két különbözőt különböztetünk meg. Megújulót és nem megújulót. Nem megújuló energiaforrások például a kőolaj és a földgáz vagy a kőszén. A megújuló energiaforrások a víz, nap és szélenergia. A zöld energia általában ezeket foglalja magába, mivel kinyerésük nem vagy csak nagyon kis mértékben juttat káros anyagot a levegőbe, nem úgy, mint a kőolaj és földgáz esetében, melyek elégetésekor nagymennyiségű káros anyag kerül a levegőbe. A zöld energia kiaknázása egyre fontosabb témává válik a világon, mivel a kényelmes, de nem megújuló energiaforrások kezdenek elfogyni a Földön. Pár évtized és alternatív energia megoldásokra fogunk majd támaszkodni.

A napenergia kiaknázása már köztudatosan elfogadott tény. A sivatagban megannyi lemez gyűjti a napfényt és egy központi toronyba sugározza a napsugarakat, ahol a keletkezett hőből áramot termelnek. Hasonlóan a szél és vízerőművek esetében. A zöld energia kulcsa, hogy a természeti jelenségeket felhasználva elektromos áramot termeljünk. A zöld energiából nyert árammal azután a lakosság ellátása már megoldható és az áramszolgáltatás biztosított.