Posted on
zöldenergia
Zöldenergia

A mindennapi életünk szerves részét képezik a különféle energiaféleségek, amik nélkül csak nehezen lehetne fenntartani a mostani életszínvonalat. A hagyományos formákkal szemben, amiket általában a fosszilis hordozókból nyerünk ki, a zöldenergia az alternatív forrásokra épít. Miért fontos ez? Azért mert a tartalékok előbb-utóbb elfogynak. Kitermelésre kerül minden szén és kőolaj készlet, de még a radioaktív anyagok sem tartanak örökké.

Ezzel szemben a zöldenergia jóformán kimeríthetetlen. A vizek évezredeken keresztül folynak, a Nap még nagyon sokáig árasztani fogja a benne meglévő energiát, akárcsak a bolygó magja. Amíg létezik élővilág, addig szél és biomassza is lesz. Ezért kell nagyon odafigyeli a bennünket körülvevő ökoszisztémára. Sajnos a döntéshozók inkább a gazdasági érdekeket nézik és néhány évnél előbbre, ami általában egyetlen választási ciklus tovább nem gondolkodnak.

Ilyen módon pedig a szemét lassan elborít mindent és a készletek is kimerülnek, ami komoly válságokhoz fog vezetni, majd akár ennél komolyabb következmények is kialakulhatnak. A jelenlegi technológiai szinten a zöldenergia képes lenne a legnagyobb részét adni a szükséges potenciálnak, de amíg jelentősen nagy az olaj lobbi, addig mindezek háttérbe lesznek szorítva. Természetesen van rá mód, hogy kicsiben, a sajt lakásunk ellátását megoldjuk alternatív rendszerekkel.

A napenergia, föld hő kiaknázása vagy akár egy kisebb szélturbina révén elérhető, hogy teljesen függetlenítsük otthonunkat a hálózatoktól, sőt, akár mi tápláljunk be abba energiát, ezzel jövedelmet generálva. Már sokszor hallhattuk, hogy a zöldenergia a jövő, de eddig még elmaradtak azok a konkrét lépések, amik valóban elhozták volna a vágyott pozitív eredményeket. Reménykedni azért mindig szabad és addig sem üljünk ölbe tett kézzel, hanem tegyünk meg mindent azért, hogy környezetünket jobbá tegyük. Ne feledjük a zöldenergia, már elérhető és családi ház szinten kiaknázható, ha valóban erre vágyunk. Járjunk utána a részleteknek, figyeljük a pályázatokat majd ragadjuk meg a lehetőséget.