Posted on
szélenergia
Szélenergia

Rengeteg olyan alternatív rendszer fejlesztése zajlik, amikkel bizonyos mértékben ki lehet válltani a hagyományos energiahordozókat. A kérdés mindig a hatékonyság. A probléma abban merül fel, hogy a leggyakrabban nem ott történik meg az áram felhasználása, ahol az előállítása, ezért azt valamilyen módon szállítani kell. Ennek során ugyanakkor jelentős veszteség lép fel. Természetesen erre is van már ideális megoldás, de az érdekek teszik fel mindig az i betűre a pontot.

A szélenergia már nagyon régóta alkalmazás tárgya. Régen malmokat építettek, amik kihasználták ezt a potenciált, ma pedig óriási turbinák igyekeznek átalakítani a mozgási energiát. A jól ismert propellerek mellett, még rengeteg egyéb formát felvehetnek ezek, a cél elérésének érdekében. A méretek a teljesítmény függvényében változnak. Rengeteg érv szól a szélenergia mellett és ellene is. Elég sok problémát kell megoldani, ugyanis csak optimális körülmények között aknázható ki a hatása. Ha kevés, akkor nem jó, amennyiben túl erősen fúj, károkat okozhat az erőműben.

Vannak olyan vidékek, ahol úgy érezzük egyáltalán nincs időnként légáramlás, de valójában ez a magasság függvénye. Néhány 10 méterre a fejünk felett ugyanis állandóan fúj a szél, amire bátran lehet alapozni. A szélenergia remek lehetőségekkel kecsegtetne bennünket, ha okosan tudnánk bánni azzal. Amennyiben nincsenek állami intézmények, amik foglalkoznának a kinyerésével, akkor próbálkozhatunk egyéni szinten. Remek kiegészítő rendszerként jelenhet meg a háztartások igényeinek fedezésére.

Ha nem is tudja garantálni a teljes áramellátást, sokat bepótolhat, amivel a kiadások mérsékelhetők. Olykor kombinálásra kerül napelemekkel, hogy növelve legyen a hatásfok. A lehetőségek tárháza végtelen, nekünk csak annyi lenne a dolgunk, hogy megragadjuk a rendelkezésre álló esélyeket s előnyünkre fordítsuk. Műveljük ki magunkat a szélenergia hasznosításának fortélyaiban és aztán tapasztaljuk meg a gyakorlatban, hogy mire képes egy okosan felépített, üzembe állított hálózat. Tegyünk a tisztább környezetért, hiszen ez csakis rajtunk múlik.