Posted on

Mi a mosógolyó?

A mosógolyó egy műanyag golyó, amibe nem kell mosószert tölteni. Persze olyan mosógolyó is van, amikor golyót a dobba helyezzük és az fokozatosan adagolja a mosószert a ruhákra, jelentős mennyiségű mosószert takarítva meg nekünk. A következő válság közeledtével az emberek jobban megnyílnak a spórolást ígérő termékek előtt.

A háztartási kiadások között rendszeres havi néhány ezer forintos tételt jelentenek a mosószerek. Ennek „kiváltására” árulják az úgynevezett mosógolyókat. Egyre több kis jövedelmű, illetve környezetvédelemre nyitott ember vásárol ilyet, annak reményében, hogy drága mosószert nem kell használnia.

A reklám szerint a pénzünkért cserébe kapunk egy műanyag golyót, amiben sok kis apró kerámia golyó található, és ezek segítségével a ruháinkat tisztára moshatjuk mosószer nélkül. Ráadásul ez az eszköz környezetkímélő, mivel semmilyen anyag nem jut ki belőle, továbbá kíméli a bőrünket is, nem okoz allergiát sem.

 

A mosógolyók talán 5-6 éve jelenhettek meg először, akkoriban az áruk akár a 15 ezer forintot is elérhette, hiszen nagy újdonságnak számított. Azóta bővült a kínálat, így ma már jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni. Természetesen ezeknek nem az előállítási költsége csökkent. Ugyanis a műanyag és a kerámia gyártása energiaigényes, az energiaárak nőttek.

A mosódió nem mosógolyó

A mosógolyót gyakran értjük a mosódióra is, ami szintén tévedés. A mosódió anyagát tekintve ugyanis fa, azaz természetes és egyáltalán nem golyó. Hivatalos elnevezése ezért nem is az, hogy mosógolyó, hanem, hogy mosódió. A „kínai közönséges szappanfa” (Sapindus Mukorossi) szárított termése, hozzánk az indiai és indonéziai dzsungelekből jutott el, de erről írtunk részletesen korábban.

Ez a “golyócska” tud valamit, amit a többi növény nem: mégpedig azt, hogy szaponint nevű anyagot tartalmaz. A név ismerős mindenkinek, régen ilyennel mostuk a kezünket, és ahogy az tiszta lett a csap alatt, úgy a ruha is tiszta lesz a mosógépben tőle. Csupán be kell tenni a dobba és már végzi is a dolgát. Végül, de nem utolsó sorban sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint a káros mosószerek használata.

Hogyan működik a mosógolyó?

A mosógolyó belsejében található ásványi- és kerámiagolyók súrlódásuk révén negatív ionokat generálnak, amik – a hagyományos mosószerhez hasonlóan – csökkentik a víz felületi feszültségét, elősegítve, hogy a víz a szövetek szálainak mélyére hatoljon.

Az infravörös sugárzás felbontja a víz molekuláris hidrogén szerkezetét apró fürtökre melyek aktiválódnak és elősegítik a molekuláris mozgást, behatolási és tisztító erőt. A negatív sugárzás elősegíti a szennyező anyag tapadásának lazítását az anyagokon így a szennyeződés könnyen eltávolítható mosószer nélkül.

Az összetevők erősen csökkentik a klór mennyiségét a vízben, csökkentik a keménységét így növelik a mosó képességet. A golyó használata kitisztítja a mosógépben található lerakodásokat, baktériumokat, a mosott ruha ezért sokkal higiénikusabb lesz.

A mosógolyó használata

A mosógolyó használata egyszerű és könnyen elsajátítható. Tegye bele a mosógolyót a mosógépbe a ruhák közé. Az első mosást követő két éven belül használható a megadott mosásszámra. Első néhány használat alkalmával feltétlen javasolt a mosógép szűrőjét ellenőrizni a mosást követően és szükség esetén megtisztítani azt a vízkő és mosószer maradványoktól.

mosógolyó használata

A hatásfok megőrzése érdekében javasolt a mosógolyót a használat után csapvízzel átöblíteni, illetve a mosás kezdetekor száraz mosólabdát használni. Havonta legalább egy alkalommal javasolt napos helyre tenni és hagyni kiszáradni. 1 mosógolyó egyszerre 5 kg ruhanemű mosásához alkalmas.

Az igazán erősen szennyezett ruhanemű esetén a mosólabda mellett elegendő a szokásos mosószer mennyiségének egyötödét használni. A mosógolyó a mosás hőmérsékletétől függetlenül használható, már 30 foktól. Amennyiben ruháit többségében magas hőmérsékleten mossa, a termék hamarabb elhasználódhat.

A mosógolyó használatának előnyei

– Mivel a mosás során semmilyen vegyi anyagot nem használ, így nem marad a mosott ruhában vegyszer maradék, mely allergiát, vagy bőr irritációt okozhat.
– Megvédi a ruhaanyagokat az oxidációtól, elszíneződéstől és fakulástól, segít fenntartani az anyagok rugalmasságát, melyeket az átlagos városi klóros víz erősen rongál.
– Az összetevőknek antibakteriális hatása van, mely a gyermekruhák és idős, beteg, allergiás személyek ruhájának mosására különösen javasolt.
– A ruhák mosás közben nem csomósodnak össze.
– A használatával pénzt és energiát takarít meg, védi a környezetet a vegyi anyagok károsításától, ez valóban egy két legyet egy csapásra megoldás!

Mosógolyó vélemények

Átnéztem több mosógolyót áruló webáruház véleményeit erről a termékről. Sok pozitív hozzászólást találtam. Íme néhány:

,,Kb 2-2,5 éve nem vettem mosóport. Eleinte mosódióval mostam, de a fehér ruhák egy idő után szürkültek. Aztán vettem egy mosógolyót (kb 1200 Ft volt), amiben kerámia golyók vannak, tulajdonképpen sötét ruhákhoz mást nem is használok, színesekhez, ha folt van rajta, akkor adok egy kis mosószódát.

A legutóbb pl. paprikás zsíros lecsófoltot a kedvenc pólómból, vagy meggy foltot a gyerek kedvenc fehér pólójából, nyomtalanul kijött. Nagyon szennyezett fehér ruhák esetében 60 fokon, de egyébként általában 40 fokon mosok. Nátrium perkarbonátot is használtam, de mostanában nincs rá szükség.”

mosógolyó vélemények

,,Én azt tapasztaltam takarításnál, hogy nem habzik, de attól még tisztít. A másik, amit még tapasztaltam, hogy azáltal, hogy nem habzik, a mosógép sokkal hatékonyabban tudja kicentrifugázni a ruhákat. Ez például nekem kifejezetten tetszik.”

,,Amúgy alapvetően nálunk is bevált, mert az igazán makacs foltokat a normál mosópor sem szedi ki, ha nincs előre beáztatva, vagy folttisztítózva. ”

,,Nekem van, a kislányom miatt vettük meg, mert szinte minden mosószerre allergiás volt. Kipróbáltuk, és nagyon bevált. ”

,,Nekem is bevált, ekcémás gyerek miatt kezdtem el használni.”

Felhasználási terület:

– Mosógépekhez, elöltöltős és felültöltős modellekhez is,
– Napi egy mosás esetén két évig használható.