Posted on

Míg nagyanyáink idejében olcsó kutyatápon és maradékon nőttek fel a kutyák, ma már a legtöbb gondos gazdi igencsak utána néz, hogy mi kerüljön legjobb négylábú barátjának a tányérjába.

A legtöbben azt nézik meg, hogy az összetevő címkén első helyen a hús szerepeljen és ne az olcsó gabona. Azonban egyre több “tudatos” gazdi van, aki a lehető legjobban szeretné táplálni kedvencét.

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

A kutyák “zöld” módon való etetése alatt kétféle dolgot szoktak említeni.

  • a kutyák holisztikus, természetközeli módon való táplálását
  • illetve, hogy a kutyatáp – lehetőleg – természetbarát alapanyagokból, minimális ökológiai lábnyommal készüljön el.
 

Nézzük most ezt a két dolgot sorban, kicsit részletesebben.

A kutyák holisztikus táplálása

 A legalapabb kutyatápok a következőket tartalmazzák: állati eredetű fehérjék, növényi eredetű fehérjék és szénhidrátok, zsírok. Ha ezek a minimális arányban jelen vannak (fehérje min 20%, zsír min. 9%) akkor már a hivatalos szervezetek szerint rá lehet írni egy kutyatápra, hogy teljes értékű kutyaeledel.

Azonban a kutyák, amelyek a farkasok leszármazottjai, ettől azért jóval komplex táplálást igényelnek ahhoz, hogy életüket egészségesen, vitálisan töltsék.

A holisztikus kutyatáp igyekszik olyan, természetes alapanyagokból összeállítani a receptúrát, hogy az a kutya számára a lehető legteljesebb táplálást jelentse. És ez túlmegy azon, hogy magasabb mennyiségű húst tartalmaz, és esetleg gabonát csak keveset, vagy semmilyet.

A receptúrában olyan anyagokat is használnak, amelyek preventív jelleggel a kutyánk egészségét óvják és jótékony hatással vannak a szervezetére.

Ilyen holisztikus kutyatáp család pl. a Brit márkán belül a Brit fresh kutyatáp. Gyógynövényekkel, fűszerekkel, gyümölcsökkel gazdagították, valamint jótékony pro- és prebiotikumokkal a lehető legjobb immunrendszerért és emésztésért.

Amikor a helyi alapanyagok vannak előtérben

 Vannak olyan kutyatáp gyártók, amelyek számára a kutyák legminőségibb táplálása mellett a környezet védelme is kiemelkedő szerepet kap. Ezek a szuperprémium márkák a gyártási helyük közelében fellelhető alapanyagokból dolgoznak, így is csökkentve az ökológiai lábnyomukat.

Ezen felül az ebbe a kategóriába tartozó eledeleknél előnyben részesítik a “farkas étrendet”. Azaz az eledelek körülbelül 50-85 %-a hús, a többi pedig zöldség és gyümölcs. Semmi gabona vagy álgabona, semmi burgonya, csupán színtiszta élvezet!

Mit tehetsz még te a környezetedért?

 Nos, rendben van, hogy a kutyádat igyekszel környezetbarát módon etetni. De a fentebb említett két dolgon kívül is még sokat tehetsz azért, hogy a kutyatartás ne legyen környezetromboló.

  • lebomló kakizacskót vásárolsz az olcsó műanyag helyett
  • a tápos zacskót a csomagolásának megfelelő szelektív hulladék gyűjtőbe helyezed
  • környezetbarát, vagy esetleg újrahasznosított alapanyagú játékot vásárolsz neki
  • inkább a minőségi ruhák, játékra költesz, amelyek évekig megmaradnak, és nem a silány minőséget, amelyek napokat/ heteket bírnak csak és a kukába végzik
  • természetes jutalomfalatokat és rágcsákat adsz neki mint pl.a kávéfarágóbot vagy szarvasagancsot

 

Beláthatod, hogy nem ördöngősség a “zöld” kutyatartás. Kicsi változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetsz a környezetedért és ennek még egy icipicit se kell, hogy a kutyád kárára menjen!