Posted on
biodiverzitás
Biodiverzitás

Van egy olyan mondás, hogy a változatosság gyönyörködtet. Ez nagyon igaz, főleg, ha a biodiverzitás kerül előtérbe. A rendszeres kutatások eredményének hála, a szakemberek rájöttek arra, hogy minél inkább sokszínű egy ökológiai rendszere, az annál stabilabb. A titok abban rejlik, hogy, amennyiben kiesik az egyik láncszem a sorból, akkor akad másik, amelyik pótolja azt, ha egy teljesen egészséges társulásról van szó. Ennek ellenkezőjét tapasztaljuk a jelenlegi agrikultúrában, amikor hatalmas gabonamezőket látunk mindenfele, amelyek egyetlen fajból tevődnek össze.

A rendszeres vegyszerezés hatására, még a régen megszokott virágok, amilyen például a pipacs, teljesen eltűntek tengernyi búzaszálak közül. Miért baj ez? A biodiverzitás előnyei itt képtelenek megmutatkozni. Ha megjelenik egy betegség vagy kártevő, akkor az gyorsan végigsöpör a területen, szinte mindent letarolva maga előtt. Ennek ellensúlyozására, folyamatos permetezésre van szükség, amivel némiképpen féken lehet tartani a kórokozókat.

Természetesen ennek vannak egyéb hátrányai, ami a beltartalmi értékek csökkenésében nyilvánul meg. Hiába nagy a hozam, ha voltaképpen képtelen a növény ellátni azt a funkcióját, hogy táplálja a szervezetünket. A biodiverzitás fenntartása számos szinten nyújtana megoldást. Ha sok növény kerül adott területre, akkor olyan kapcsolatrendszerek alakulnak ki a földalatti és a talaj feletti szinten, ami támogatja a fajok fejlődését és arra ösztönzi azokat, hogy a versengés és önvédelem jegyében értékes anyagokat tároljanak el, szintetizáljanak, amik számunkra vitaminként szolgálnak az elfogyasztás során.

A biodiverzitás ugyanolyan fontos a fajok szempontjából, ahogyan az egyes példányok között. Ezt nevezik genetikai sokféleségnek. Ez gátolja meg, hogy valamilyen betegség egy populációt ugyanolyan súlyosan érintsen. A kiszelektálódásnak hála, csak az legerősebbek élik túl. Az egyediség minden tekintetben előny. Sajnos a modern kor beavatkozásai miatt a biodiverzitás manapság egyre csökkenőben van. Érdemes tenni azért, hogy ezt a romló tendenciát minél előbb megfordítsuk.